Waarom is een kabelbrug bij een elektrische auto eigenlijk nodig en waar moet deze aan voldoen?

Het is erg handig om een kabelbeschermer aan te schaffen, wanneer u een elektrische auto hebt. Want wilt u de laadkabel behoeden voor slijtage of beschadiging, dan is het kopen van een kabelbrug voor de elektrische auto bijna een noodzaak. Bij het opladen van uw elektrische auto is het nou eenmaal nodig dat de laadkabel vaak in- en uitgeplugd wordt. Dit kan leiden tot schade aan de kabel. Een dergelijke beschadiging kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar hierdoor kan ook de functionaliteit van de kabel verminderen. Daarnaast zou het ook de levensduur van de kabel aanzienlijk verkorten.

Er zijn meerdere eisen waar een adequate kabelbrug voor een elektrische auto aan moet voldoen, te weten:

Compatibiliteit:

Natuurlijk moet de kabelbrug ten eerste compatibel zijn met de laadkabel van uw auto, zodat de veiligheid en de functionaliteit gewaarborgd zijn.

Veiligheid:

De kabelbrug mag geen risico's vormen voor de  omgeving en voor zijn gebruikers. Deze moet dus veilig in gebruik zijn.

Duurzaamheid:

De kabelbrug moet bestand zijn tegen stoten, slijtage en andere externe factoren die de kabel ook kunnen beschadigen.

Bescherming:

Als laatste moet de kabelbrug de kabel voldoende  bedekken en daarmee tegen weersinvloeden en beschadiging beschermen.

Momenteel heeft Roege Drempelhulpen 1 soort kabelbrug voor elektrische auto's in het assortiment van kabelbruggen, maar er zijn kabelbeschermers in verschillende materialen, maten en stijlen. Allemaal afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Het is dus belangrijk om rekening te houden met deze behoeften en de specifieke kenmerken van de kabels en het laadstation, bij het kiezen van een kabelbrug. De omgeving waar het laadstation en de kabel zich bevinden, zullen ook een rol spelen en moeten daarom ook worden meegenomen in de overweging. Is er bijvoorbeeld veel verkeer of alleen enkele voetgangers.

Samenvattend kan een goede kabelbrug talloze risico's verminderen door de kabel te beschermen tegen bijvoorbeeld verdraaiing, overmatige belasting, wrijving, knikken en de schade die kan optreden tijdens het gebruik en opslag van de kabel. Ook kan de kabelbeschermer weerstand bieden tegen invloeden als het weer en zijn grillen. Denk aan extreme kou en hitte, maar ook zaken als stof en vuil, of vocht. Factoren waar je wellicht niet in eerste instantie aan denkt.

Roege Drempelhulpen heeft kabelbruggen die aan al deze voorwaarden voldoen. De kabel wordt beschermt door desbetreffende kabelbrug en behoed de kabel op het loop- of rijvlak voor slijtage en eventuele andere beschadigingen. Aangezien de kabelbrug een gele kleur heeft en daardoor opvalt, zorgt hij tegelijkertijd voor een veilige situatie.